Onze column in Stad in Bedrijf oktober 2024.
Waar krijg jij Energie van?
De energiemarkt blijft veranderen en ontwikkelen. Er is veel gebeurd de afgelopen 5 jaar; corona, stijgende gasprijzen, afbouw salderingsregeling, dynamische inkoop, wel of geen zonnepanelen, terug-leverheffing en een overvol net. Waar doe je nu verstandig aan?
De meeste mensen begrijpen niet goed dat er een groot verschil zit tussen leveringstarieven en dat de energiemaatschappijen sinds juli 2024 een terug-leverheffingstarief in rekening brengen. Ik begrijp die mensen ook wel, de meeste energiemaatschappijen zijn niet duidelijk en geven weinig gevoel van vertrouwen.
Toch zal ik proberen het simpel uit te leggen.
De gas- en stroomprijzen volgen de dagmarkt en met een dynamische inkoop opereer je op die dagmarkt. Variabele inkoop loopt achter die dagmarkt aan met een +30 % tarief. Een vaste inkoopprijs is de verwachte marktprijs in de toekomst met een tarief van meer dan 40 %. Met deze wetenschap ben je het beste uit door dynamische inkoop op de dagmarkt!
Daar komt nog bij dat er sinds 2024 terugleverheffingen voor die variabele en vaste prijzen zijn. Dus als je terug gaat leveren, lees meer opwekt dan direct verbruikt, dan betaal je tussen de € 0,11 en € 0,20 per kwh.
De marktprijzen schommelen op een dag van minuut tot minuut, dus moeten de energiemaatschappijen dat zien recht te trekken voor de balans en hun eigen portemonnee.
Het zou mijns inziens beter zijn wanneer iedereen, inclusief de energiemaatschappijen, transparanter worden en de gehele markt overgaat op dynamische inkoop, actuele prijzen en geen terugleverheffingen.
Zonnepanelen blijven echt nog steeds interessant. Zorg wel voor zoveel mogelijk gelijktijdigheid en maak een passend plan voor de toekomst. In combinatie met dynamische inkoop en een accu wordt het nog veel interessanter.
Wacht niet af, niets doen kost meer.
Wij houden van duidelijkheid en helpen je graag.
Sander van Dompseler – VDBA en partners
Dienstverlener voor een compleet gezonde energienota