Energiemarkten

Gas en stroom hebben beide een dagmarkt en een toekomstmarkt.

Dagmarkt

Op de dagmarkt wisselt de prijs elke dag. Prijsvorming op de dagmarkt (spotmarkt) vindt plaats van 12 uur tot 36 uur voor levering één dag (24 uur) vooruit. Actuele marktinformatie vind je hier:

Wanneer je kiest voor een dagmarkt-contract, dan fluctueert je tarief per uur; één op één aan de spotmarktprijs (EPEX-index). Wij voegen de uurprijzen samen tot een maandtarief. Op deze website kun je, de maandelijks gemiddelde spotmarktprijs, waarop jouw dagmarkt-contract wordt gebaseerd, terugvinden.

 

Toekomst markt: deze prijs wisselt elke dag voor een periode in de toekomst. Bijvoorbeeld, op 18 oktober 2021 kost vastzetten voor kalenderjaar 2022 € 0.132 per kwh enkel tarief. Prijsvorming op de toekomst markt (termijnmarkt) vindt plaats tot één maand voor levering en drie jaar vooruit. Actuele marktinformatie vind je hier:

De marktprijs van de verschillende leveringsperiodes (termijnen) fluctueert wanneer er wordt gehandeld, vergelijkbaar met de aandelenmarkt. Wanneer je kiest voor inkoop via de termijnmarkt, dan is jouw aangeboden energietarief gebaseerd op de op dat moment geldende marktprijs die hoort bij de leveringsperiode van je contract.

 

Inkoopstrategie

De dagmarkt is voor de lange termijn altijd een degelijke basis om in te kopen. De vraag is, wanneer ga je met de dagmarkt de toekomstmarkt verslaan?

Niemand heeft een goed werkende glazen bol, maar met passie en kennis van de markt en deze intensief blijven volgen, kom je een heel eind. Met als basis de dagmarkt, heb je een hele goede manier van inkoop voor de lange termijn. Dit is ook in de basis onze keus en wij zetten alleen proactief vast, wanneer we denken de dagmarkt te gaan verslaan.

De regie qua inkoopstrategie, welke manier van inkoop is voor ons de uitdaging en onze sport. Dit noemen wij beheer van energiecontracten. Door onze kennis van de markt kunnen we dan ook altijd onderbouwen en laten zien, waarom we een bepaalde keus maken.

De winst op lange termijn zit hem in de inkoopstrategie en de lage kostenopslag. Door de dagmarkt aan te bieden aan elke aansluiting in Nederland met de laagste kostenopslag van Nederland is er dus voor iedereen winst te behalen.